Image Alt
The good things in life are better with you

Alles over trouwen in Oss

Trouwen in Oss

ALLE INFO OP EEN RIJ

Overwegen jullie te gaan trouwen in Oss? Tof! Regeltjes en mogelijkheden verschillen per gemeente maar in Oss kan er veel! Uitgebreide of gratis ceremonie? Trouwzaal in het gemeentehuis of op een vrije locatie? Welke buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand is de perfecte match? Wat zijn de kosten voor trouwen in de gemeente Oss? Binnen 5 minuten weet je alle ins-en- outs.

Love is in the air…

Ceremonie

UITGEBREID

♡ keuze uit vaste of vrije locatie

♡ zelf trouwambtenaar kiezen

♡ ceremonie afgestemd op jullie wensen

KORT

♡  trouwzaal in het gemeentehuis

♡  maximaal 10 gasten

♡  toegewezen trouwambtenaar

GRATIS

♡  voor inwoners van Oss

♡  trouwen op maandagochtend 

♡  houdt rekening met een wachtlijst

Van de trouwzaal in het gemeentehuis tot een hutje op de hei

Trouwlocatie

vaste locatie

Wanneer je kiest voor een uitgebreide ceremonie heb je de keuze uit een vaste of vrije locatie. In de gemeente Oss is er één, door de gemeente aangewezen, trouwlocatie. Dit wordt ook wel een ‘vaste’ locatie genoemd. Deze trouwzaal bevindt zich in het gemeentehuis.

lees meer

Vanwege covid-19 was het maximum aantal personen een hele tijd teruggebracht, maar inmiddels zijn er weer 40 zitplekken (inclusief het bruidspaar en getuigen). Komen jullie net over dit aantal heen? Dan mogen de rest van de gasten staan achter in de zaal. Kiezen jullie voor een korte ceremonie dan wordt het huwelijk in deze trouwzaal voltrokken en mogen er, naast het bruidspaar en de getuigen, nog maximaal 10 gasten aanwezig zijn.

Simpel gezegd

Als je kiest voor een trouwlocatie aangewezen door de gemeente oss, trouw je altijd in de trouwzaal van het gemeentehuis.

vrije locatie

‘JA, ik wil’ in een kasteel, klooster, boerderij of park? Bij een groot aantal gemeenten veel gedoe, maar niet in Oss! Zolang je aan een aantal voorwaarden voldoet en je ‘dit formulier’ minimaal 8 weken voor de trouwdatum instuurt kun je in Oss bijna overal trouwen.

de belangrijkste voorwaarden
 • Het huwelijk moet openbaar zijn en voor iedereen toegankelijk
 • Niemand mag last hebben van de ceremonie
 • Zorg zelf voor een trouwambtenaar, dit kan ook een beëdigd trouwambtenaar van de gemeente Oss zijn. 
 • Jullie betalen huwelijksleges, leges voor het aanwijzen / beëdigen van de trouwambtenaar en de vergoeding van de trouwambtenaar
 • Jullie zijn zelf verantwoordelijk voor het ophalen en retourneren van de huwelijksakte en het trouwboekje bij de afdeling burgerzaken. Vergeet niet vooraf online een afspraak te maken. 
 • De gemeente is op geen enkele manier verantwoordelijk als de (vrije) locatie niet beschikbaar is.
Simpel gezegd

Als je trouwlocatie veilig is voor jullie en je gasten is er vanuit de gemeente waarschijnlijk geen bezwaar om de ceremonie hier te voltrekken. 

“Liefde is nooit zonder pijn” zei de haas en omhelsde de egel.
Wat is daarop jouw antwoord?

Trouwambtenaar

Wie gaat jullie huwelijk voltrekken? Bij een uitgebreide ceremonie heb je de keuze uit 3 mogelijkheden:

beëdigd trouwambtenaar

Vertrouwen jullie je speech van 30 minuten liever niet toe aan familie of vrienden? Kies voor een trouwambtenaar die verbonden is aan de gemeente Oss. Deze is al beëdigd en je hoeft hiervoor geen extra kosten te betalen. Check hier de babs-en beëdigd door de gemeente Oss en kijk of er een klik is.

trouwambtenaar aanwijzen & beëdigen

Geen klik met de trouwambtenaren beëdigd door de gemeente Oss? Of ken je een babs waarvan je graag zou willen dat deze jullie huwelijk voltrekt? Dan geef je bij de huwelijksaangifte aan dat jullie kiezen voor een zelfstandig trouwambtenaar. Jullie zelfstandig trouwambtenaar neemt in principe zelf contact op met de gemeente voor het verzoek benoeming- trouwambtenaar-voor-1-dag. De kosten voor het aanwijzen en beëdigen worden door de zelfstandig trouwambtenaar aan jullie doorberekend.

trouwambtenaar voor 1 dag

Wil je getrouwd worden door je beste vriendin, moeder of tante? In de gemeente Oss is dit in de meeste gevallen mogelijk. Voor het beëdigen van een trouwambtenaar voor 1 dag moeten de volgende stappen moeten worden doorlopen:

welke stappen dan?
 1. Verzoekschrift BABS voor 1 dag worden indienen bij de gemeente Oss
 2. Verklaring omtrent Gedrag aanvragen en Identificatiebewijs meesturen
 3. Eventueel: aanvullend gesprek over gedragscode bij de gemeente
 4. Benoeming tot trouwambtenaar voor 1 dag door de gemeente
 5. Beëdiging
 6. Eventueel: coaching of stoomcursus BABS voor 1 dag, neem contact op voor meer info!
Trouwambtenaren beëdigd voor de gemeente Oss

Wilma Evers

“Het verschil maken, maatwerk leveren en meedenken in creatieve mogelijkheden, JA, ik wil heel graag jouw trouwambtenaar zijn.”

Henny Boers

“Stijlvol, luchtig, interactief, kindvriendelijk en aansluitend op de wensen van het bruidspaar.’

Nynke Stein

“Samen vormgeven aan jullie trouwceremonie.”

You are not alone

NEED A HAND?

Weet je niet waar je moet beginnen? Kunnen jullie wel wat hulp gebruiken? Neem contact op en ik help je verder!

Wat kost trouwen in Oss?

Tarieven

Ceremonie
€ 0

Gemeentehuis Oss - aan de balie

€ 170

Gemeentehuis Oss - trouwzaal

ma t/m do 9.00-17.00

vr 09.00-17.00

za 09.00-17.00

ma t/m zo tijdstip naar keuze (exclusief kosten voor trouwambtenaar en locatie)

Overig

Aanwijzen en de beëdiging

Aanwijzen voor 1 dag (reeds beëdigd)

Datum, tijdstip, trouwambtenaar, locatie, getuigen

bij een huwelijk/partnerschapsregistratie

standaard uitvoering

leren uitvoering

Zowel binnen als buiten mag er niet (rijst, bloemen etc.) worden gestrooid

We hebben ongelofelijke haast!

OPZIJ OPZIJ OPZIJ...

Ceremoniemeester huilend weggelopen, blinde paniek of weet je niet goed waar te beginnen en wil je gewoon zo snel mogelijk professioneel advies? Bel, whatsapp, mail of stuur en DM via Instagram. I'll help you out!

veelgestelde vragen

FAQ

Hierbij een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem contact op, dan beantwoord ik hem alsnog.

Moeten we trouwen op het gemeentehuis?

Nee hoor! In veel gemeenten zijn er aangewezen ‘vaste’ trouwlocaties. Deze locaties voldoen aan een aantal voorwaarden (o.a. veiligheid) en zijn officieel bestempeld als trouwlocatie.

Maar stel; jullie hebben een fantastische locatie gevonden, maar deze staat niet in de lijst? Geen officiële trouwlocatie dus! 🥺 Gelukkig is het in veel gemeenten mogelijk om te trouwen op een ‘vrije locatie’. Deze locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen maar het komt erop neer dat als jullie trouwlocatie veilig is voor jullie en je gasten is er vanuit de gemeente waarschijnlijk geen bezwaar om de ceremonie hier te voltrekken. 

In de gemeente Oss is de enige ‘vaste’ trouwlocatie de trouwzaal in het Gemeentehuis in Oss. In het accepteren van ‘vrije’ locaties zijn ze in deze gemeente zeer flexibel, mits aan de (veiligheids)voorwaarden voldaan wordt natuurlijk! In gemeenten waarin veel officiële (vaste)  trouwlocaties zijn aangewezen kan het wat lastiger zijn om op een andere locatie te trouwen. Zorg dan ook dat jullie op tijd beginnen. 

Geen tijd (of zin) om zelf aan de slag te gaan? Mooie taak om uit te besteden aan een weddingplanner. Hello! It’s me! Ik help jullie regelen of neem het helemaal uit handen: kunnen jullie genieten van de keuzes en dingen doen waar je wel energie van krijgt!

Kun je overal trouwen?

💒 Feesten op een super toffe locatie maar eerst even langs het gemeentehuis voor de ceremonie? Nee hoor! In veel gemeenten zijn er aangewezen ‘vaste’ trouwlocaties. Deze locaties voldoen aan een aantal voorwaarden (o.a. veiligheid) en zijn officieel bestempeld als trouwlocatie.

 

Maar stel; jullie hebben een fantastische locatie gevonden, maar deze staat niet in de lijst? Geen officiële trouwlocatie dus! 🥺 Gelukkig is het in veel gemeenten mogelijk om te trouwen op een ‘vrije locatie’. Deze locatie moet aan een aantal voorwaarden voldoen maar het komt erop neer dat als jullie trouwlocatie veilig is voor jullie en je gasten is er vanuit de gemeente waarschijnlijk geen bezwaar om de ceremonie hier te voltrekken.

 

In de gemeente Oss is de enige ‘vaste’ trouwlocatie de trouwzaal in het Gemeentehuis in Oss. In het accepteren van ‘vrije’ locaties zijn ze in deze gemeente zeer flexibel, mits aan de (veiligheids)voorwaarden voldaan wordt natuurlijk! In gemeenten waarin veel officiële (vaste)  trouwlocaties zijn aangewezen kan het wat lastiger zijn om op een andere locatie te trouwen. Zorg dan ook dat jullie op tijd beginnen. 😉

 

Geen tijd (of zin) om zelf aan de slag te gaan? Mooie taak om uit te besteden aan een weddingplanner. Hello! It’s me! Ik help jullie regelen of neem het helemaal uit handen: kunnen jullie genieten van de keuzes en dingen doen waar je wel energie van krijgt!

Kun je trouwen op zondag?

Wanneer je kiest voor een uitgebreide ceremonie kun je trouwen op zondag! De ceremonie moet plaatsvinden op een ‘vrije’ locatie want het Gemeentehuis is op zondag gesloten. Ook zul je moeten checken of de babs geen bezwaren heeft om het huwelijk op zondag te voltrekken.

Kan de ceremonie in andere taal plaatsvinden?

Dit kan zeker. Wanneer je partner of familie de Nederlandse taal niet spreekt is het fijn dat het huwelijk in een andere taal voltrokken wordt. Vaak kan er ook een combinatie worden gemaakt van Nederlands met Engels, Turks, Pools etc. Natuurlijk kun je hier een zelfstandig trouwambtenaar voor inhuren, maar in veel gemeenten zijn er ook babs-en beschikbaar die de ceremonie in een andere taal dan het Nederlands kunnen voltrekken.

Kan ik nog wijzigen / annuleren?

Toch een ander getuige, of trouwen op een andere dag? De kosten zijn 37 euro per wijziging. Het voorgenomen huwelijk om welke reden dan ook annuleren? Wanneer je dit meer dan een maand van tevoren doorgeeft wordt het hele bedrag wat je betaald hebt aan de gemeente teruggestort. Minder dan een maand van tevoren maar nog wel langer dan een week? Je krijgt de helft terug. Besluiten jullie korter dan 1 week van tevoren dat het huwelijk niet doorgaat? Dan vergoed de gemeente de kosten helaas niet meer.

Welke trouwambtenaren zijn beëdigd in de gemeente Oss?

Aan de gemeente Oss zijn op dit moment 3 trouwambtenaren verbonden. Dit betekend dat zij al zijn beëdigd. Wanneer de ceremonie door hen voltrokken wordt zijn er voor jullie geen extra kosten. De tarieven vind je hier. Vanaf september ’22 zullen er nog 3 extra trouwambtenaren door de gemeente worden toegevoegd. Check hier of een van de trouwambtenaren voor jullie de perfecte match is.

Mag ik zelf een trouwambtenaar kiezen?

Bij een uitgebreide ceremonie kun je kiezen uit een beëdigd trouwambtenaar van de gemeente Oss, een trouwambtenaar aanwijzen & beëdigen of een trouwambtenaar voor 1 dag. Dit kan ook een vriend/vriendin of familielid zijn. Meer informatie lees je hier.

Mogelijkheden in ceremonies

uitgebreide ceremonie

Leve de liefde! Een persoonlijke ceremonie afgestemd op jullie verhaal, omringd door bijzondere mensen die er voor jullie écht toe doen? Tijdens een uitgebreide ceremonie van 30-45 minuten is er ruimte voor muziek en andere creatieve invullingen.

locatie

Bij een uitgebreide ceremonie kun je van maandag tot en met zaterdag gebruik maken van de trouwzaal van het gemeentehuis. In totaal zijn er 40 zitplaatsen (inclusief bruidspaar en getuigen). Willen jullie graag op zondag trouwen of liever op een andere plek? Dat kan op een ‘vrije’ locatie, meer informatie vindt je hier.

trouwambtenaar

Bij de uitgebreide ceremonie kunnen jullie kiezen uit de beëdigde zelfstandig trouwambtenaren van de gemeente Oss. Neem je liever een andere trouwambtenaar mee, of willen jullie getrouwd worden door een familielid of goede vriend(in), ook dat kan geregeld worden. Meer over de kosten vindt je hier.

Getuigen

Mocht het trouwboekje ooit kwijtraken, dan gaan deze mensen alsnog bevestigen dat jullie uit vrije wil JA hebben gezegd. Jullie mogen hiervoor 4 mensen meenemen, het minimum is 2. Hebben jullie kinderen? Het is niet mogelijk om hen ‘officieel’ te laten getuigen. Bespreek dit wel met de trouwambtenaar. Hij of zij heeft vaker met dit bijltje gehakt en er zijn talloze manieren om de kids op een symbolische manier te betrekken.

korte ceremonie

Jij maakt het verschil ♡ Willen jullie wél een echte ceremonie maar voelen jullie niet zoveel voor een uitgebreide persoonlijke speech? Tijdens een korte ceremonie van maximaal 10 minuten wordt jullie huwelijk voltrokken door de trouwambtenaar. 

wanneer

Op iedere maandag, dinsdag en woensdag zijn er op 9.00u, 10.00u en 11.00u tijdstippen gereserveerd voor korte huwelijksceremonies in de trouwzaal van het Gemeentehuis in Oss. 

trouwambtenaar

Bij een korte ceremonie worden jullie in de echt verbonden door een buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. De gemeente kiest hierbij de babs, het is bij trouwen met een korte ceremonie niet mogelijk om zelf jullie trouwambtenaar te kiezen.

gasten

Naast het bruidspaar en de getuigen mogen 10 gasten de korte ceremonie bijwonen. Nodig ook jullie fotograaf uit om dit bijzondere moment vast te leggen. Vergeet niet dat het zowel in het Gemeentehuis als daarbuiten in de gemeente Oss niet toegestaan is om te strooien. Alles behalve bellenblaas levert een boete van 50 euro op.

gratis

Geen budget? Nog even doorsparen voor een spetterend feest? Er zijn wel 100 redenen waarom mensen gratis trouwen. In de wet is vastgelegd dat iedereen de vrijheid en het recht heeft om te trouwen, los van het budget.

wanneer

Wekelijks zijn er op maandagochtend om 9.00u en 9.15u. gratis huwelijksvoltrekkingen voor inwoners van Oss. De huwelijksvoltrekking vindt plaats zonder ceremonie aan de balie van de publiekshal in het Gemeentehuis in Oss. Er mogen geen gasten aanwezig zijn, wel nemen jullie 2 getuigen mee.

Ondertrouw

Gratis betekend echter niet dat je zomaar kunt binnenlopen. Net als bij een korte of uitgebreide ceremonie moet je digitaal melding maken van het voorgenomen huwelijk (ondertrouw) zodat de gemeente de tijd heeft om te checken of er voor jullie geen belemmeringen zijn om met elkaar te trouwen.

Wachtlijst

De gratis momenten om te trouwen zijn erg populair. Wachttijden lopen regelmatig op tot meer dan 3 maanden. Willen jullie gratis trouwen en heb je een voorkeur voor een specifieke maandag of moeten jullie i.v.m. verhuizing voor een bepaalde datum trouwen? Plan vooruit en wees op tijd.

About me

Nieuwsgierig?

Voor mij draait de organisatie van jullie mooiste dag, net als de dag zelf helemaal om jullie. Ik zet me volledig in, het liefst op de achtergrond.